Recipe for my childhood potato pie

Le pâté aux pommes de terre de mon enfance (recette d'Auvergne, et plus particulièrement du Bourbonnais)

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Pour six personnes:

5 grosses pommes de terre

deux pâtes feuilletées

environ 1 dl de crème épaisse

de l'échalote hachée grossièrement

persil

sel et poivre

un oeuf pour lustrer

***

Eplucher les pommes de terre et les couper en fines rondelles.

Les mélanger avec du sel, du poivre, le persil et l'échalote hachée.

Les poser sur un disque de pâte feuilletée, dans un plat à tarte.

Recouvrir du second disque de pâte feuilletée et bien souder les côtés.

Sur la pâte, étaler l'oeuf avec un pinceau

Faire cuire à 200°C pendant environ 40 minutes.

Sortir le plat du four.

Avec un couteau, découper largement la pâte du dessus (voir première photo), la retirer avec une large spatule et verser la crème fraîche dans le pâté.

Remettre le chapeau de pâte.

Servir en entrée, en accompagnement de viande ou avec une salade.

S'il en reste, vous pouvez le manger froid.

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***

Potato pie (from Auvergne, in the center of France)

You will need:

5 big potatoes

2 puff pastry sheets

about 100 ml cream

chives, roughly chopped

parsley

salt and pepper

an egg, beaten, to brush on the pastry

Heat oven to 200°C, 400°F

Peel the potatoes and slice them very thinly. Mix with salt, pepper, chives and parsley.

Unfold a puff pastry sheet on a tart dish and cover with the potato mixture. Cover with the second sheet of puff pastry and seal the sides. Brush the pastry with the beaten egg and bake for about 40 minutes. 

Remove from the oven and cut the crust along the sides (first picture). Remove the top with a large spatula and set aside. Pour the cream into the pie and spread it evenly everywhere, without adding salt. Put the "crust hat" back to the pie. Serve hot as a starter, as a vegetable with meat or as a main dish with a salad. 

The leftovers can be eaten cold.

I used to buy an individual little potato pie as an afternoon snack when I was at school and eat it (cold) in the street. It was one of my favourite treats.

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